به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،مسمومیت با انواع محصولات شوینده و فرآوردههای آرایشی بهداشتی، مواد شیمیایی، انواع سموم و مواد دافع حشرات، مواد قابل احتراق مانند نفت، بنزین، تینر و ترکیباتی مانند ضد یخ و کودهای باغبانی و مسمومیت با گازهایی نظیر منوکسیدکربن همگی جزو مسمومیتهای شایع در محیط منازل هستند.
کودکان به ویژه در سنین زیر پنج سالگی به دلیل کنجکاوی زیاد بیشتر در معرض بروز مسمومیت در محیط خانه قرار دارند. همچنین در دوران سالمندی نیز کاهش قدرت بینایی، شنوایی و فراموشی میتواند منجر به بروز اشتباهاتی در مصرف داروها و در نتیجه بروز مسمومیت دارویی گردد، لذا نحوه مصرف داروها در سالمندان باید به صورت دورهای توسط سایر اعضای خانواده کنترل شود تا از بروز مسمومیت دارویی پیشگیری شود.
با این وجود افراد می توانند با رعایت نکاتی ساده ولی دارای اهمیت از بروز انواع مسمومیتهای خانگی جلوگیری کنند.
دکتر وریا رحیمی رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزش مردمی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به مناسبت هفته پیشگیری از مسمومیتها (اول تا هفتم آبان) به بیان نکاتی برای پیشگیری از مسمومیتهای خانگی پرداخت.
رحیمی با اشاره به شیوع بالای مسمومیتهای دارویی، گفت: داروها را در منزل باید دور از دید و دسترس کودکان و در ارتفاع بالا و در کمد مجهز به قفل نگهداری کرد.
وی افزود: همچنین محصولات خانگی خطرناک مانند لولهبازکن، جوهر نمک، جرمگیر، محلول سفیدکننده و لک بر، مواد شوینده، گاز پاککن، داروها و دیگر مواد شیمیایی را بایددر بسته بندی اصلی آنها و با درب بسته نگهداری کرد.
رحیمی گفت: باید از قرار دادن مواد شوینده در کمدهای زیر ظرفشویی اجتناب کرد، زیرا خطر مسمومیت در کودکان نوپا و کنجکاو از این طریق بسیار بالا است.
وی اظهار کرد: چنانچه خانواده ها در منزل کودک دارند، باید از قرار دادن خمیردندان، دهانشویه و یا دیگر فرآوردههای آرایشی و بهداشتی و خوشبوکننده در دسترس کودکان خودداری کنند.
وی بر پرهیز از نگهداری محصولات خطرناک مثل ضدیخ، شیشهپاککن، بنزین، نفت، سموم علفکش، سموم حشرهکش و کودهای باغبانی در کمدهای بدون قفل در پارکینگ و حیاط منزل تاکید کرد.
رحیمی در خصوص مصرف سموم نیز گفت: برچسب ظروف سموم و مواد دفع آفات را ابتدا کاملاً مطالعه کنید و سپس دقیقاً مطابق آن عمل کنید.
وی همچنین با تاکید بر پرهیز از مخلوط کردن مواد سفیدکننده، گفت: مخلوط کردن فرآوردههای سفیدکننده با ترکیبات جرم بر به دلیل ایجاد گاز سمی خفهکننده، مطلقاً ممنوع است.
رئیس اداره تحقیق، توسعه و آموزش مردمی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد: موادی مانند نفت و بنزین را باید در ظرف اصلی آنها نگهداری کنید و از ریختن این مواد داخل ظروف مربوط به فرآوردههای خوراکی و نوشیدنی مانند بطری خالی نوشابه جداً پرهیز کرد.
وی گفت: افراد همچنین باید از قرار دادن ظروف حاوی مواد شیمیایی در کنار مواد غذایی خودداری کنند.
رحیمی با اشاره به شیوع بالای مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در فصل سرما، گفت: مسمومیت با گاز منوکسیدکربن یکی از کشندهترین مسمومیت های غیرعمدی در کشور ما است و شیوع آن در فصل سرما بالاتر است، لذا هنگام نصب وسایل گرمایشی گازسوز باید نکات ایمنی به دقت رعایت شود.
وی همچنین با اشاره به شیوع مسمومیت دارویی در سالمندان، گفت: باید هنگام مراجعه سالمندان به پزشک و دریافت دارو از داروخانه، آنها را همراهی کرد تا از صحت نحوه مصرف دارو مطمئن شد.
رحیمی گفت: بسیاری از سالمندان ناچار به مصرف داروهای متعددی در طول روز هستند که در این صورت استفاده از جعبههای تقسیم داروها میتواند کمک شایانی به پیشگیری از مسمومیت و مصرف داروی تکراری گردد.
وی عنوان کرد: سالمندان در مراجعه به پزشک باید نام داروهای مصرفی خود را به همراه داشته باشند تا از تجویز مجدد داروها و مصرف همزمان آنها و یا بروز تداخلات خطرناک دارویی پیشگیری شود.
نظر شما